Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Η αντιφασιστική νίκη των λαών, ελπίδα για τους αγώνες που έρχονται!


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθές 11/05/2013 η εκδήλωση του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Σταυρούπολης με θέμα "Η αντιφασιστική νίκη των λαών, ελπίδα για τους αγώνες που έρχονται", που έγινε με αφορμή την 9η Μαϊου, ιστορική ημερομηνία του τέλους του φασισμού.

Σε γεμάτη αίθουσα, μέλη του συλλόγου απήγγειλαν ποιήματα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, όπως "Εγκώμιο στη Διαλεκτική", "Αυτός που σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας..", "Γερμανικό Εγχειρίδιο πολέμου" και ένα απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου "ΑΒΓ", στο τελευταίο με τη βοήθεια και μιας μικρής φίλης του συλλόγου, ηλικίας 7 ετών!


Ακολούθησε προβολή της Σοβιετικής ταινίας "Έλα να δεις" του Έλεμ Κλίμοφ όπου παρουσιάζει ένα 12άχρονο αγόρι στη Λευκορωσία του 1943, τον Φλόρια που όταν ξεθάβει ένα χαμένο όπλο, κατατάσσεται στο Ρωσικό στρατό ανυπομονώντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Όμως, η φαντασίωσή του γρήγορα διαλύεται, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Οι συμπολεμιστές του τον αφήνουν πίσω για να τον προστατεύσουν κι απομένει μόνος. Συναντά την Γκλάσα (Olga Mironova), μια όμορφη έφηβη, που επίσης έχει μείνει μόνη της. Μαζί επιστρέφουν στο χωριό του Φλόρια, όπου ανακαλύπτουν ότι όλοι οι κάτοικοι και η οικογένεια του Φλόρια, έχουν σφαγιαστεί από τους φασίστες ναζί. Ο Φλόρια συνεχίζει την περιπλάνηση και ξεκινά μια νέα αποστολή: να βρει τροφή για τους αβοήθητους κατοίκους ενός γειτονικού χωριού. Στο δρόμο του θα βρεθεί στο μέσο μιας σφαγής και θα δει τους ναζί να στοιβάζουν τους κατοίκους ενός χωριού σε μια αποθήκη και να την πυρπολούν, αφανίζοντας μαζί και την αθωότητα του Φλόρια, που αρχίζει εμφανώς να γερνά. Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κτηνωδία, τα μαλλιά του ασπρίζουν και ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπό του... 

623 χωριά στη Λευκορωσία λεηλατήθηκαν, κάηκαν, αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του απάνθρωπου και ακραίου φασιστικού ιμπεριαλιστικού 2ου παγκοσμίου πολέμου, που με frontman τον ναζί Χίτλερ, και puppetiers τους καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές, έγιναν τα μεγαλύτερα, τα πιο αισχρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για έναν και μόνο σκοπό. Να βγει ο καπιταλισμός από την κρίση, να ξαναμοιραστεί ο κόσμος.

Το μήνυμα που στέλνει ο σύλλογος με την εκδήλωση αυτή είναι η πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εγκλήματα του ναζισμού, του φασισμού, του ακραίου αυτού ρατσισμού, να μην αγνοούμε ότι η άνοδός του μέσα από το κοινοβούλιο της Γερμανίας, έγινε με τη στήριξη των κεφαλαιοκρατών, όπως με την στήριξή τους έγινε και ο πόλεμος ο ίδιος. Πως πρέπει να επαγρυπνούμε, να εναντιωνόμαστε στα διάφορα φασιστικά μορφώματα, όπως είναι σήμερα η Χρυσή Αυγή, που ακολουθεί κατά γράμμα τις τακτικές του τότε γερμανικού ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ, για να μην επαναληφθούν τέτοιες τραγωδίες. Τέλος, ο σύλλογος μας δείχνει πως ο μόνος τρόπος που μπορεί κανεις να πολεμήσει τον φασισμό είναι να πολεμήσει το ίδιο το σύστημα που τον δημιουργεί. Να πολεμήσει τον καπιταλισμό! Να ενωθεί με τις ταξικές δυνάμεις μέχρι την τελική νίκη!